MENU BAR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Isnin, 6 Oktober 2014

Mee kuning buatan sendiri

Sekarang, sejak isteri dah pandai buat mee kuning sendiri ni, takde lagi beli mee kuning di kedai. Buat sendiri lebih jimat dan sedap rasanya. Ini pun hasil cuba jaya yg isteri lakukan dengan resepi yang diambil dari internet. Akhirnya menjadi la mee kuning ni. Setelah beberapa kali percubaan dan penambahbaikan, nampaknya mee yang dihasilkan semakin bermutu. Kalau ade sesapa yang nak mencuba, ha ini ada bahan dan cara membuatnya. Cubala.....

Bahan - bahan:
Tepung 1 kg
2 biji telur
Air 440ml
Garam secukupnya
Pewarna satu sudu kecil atau serbuk kunyit...

Cara membuatnya...
Uli tepung yang dicampur air, telur, garam dan pewarna sehingga sebati.
Adunan agak kering dan sukar diuli dengan tangan.
Biarkan begitu, kalo adunan basah, mee agak sukar dipisahkan ketika di gelek nanti.
Seterusnya buatkan doh doh yang sederhana besar, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil.
Gunakan mesen penggelek mee.
Gelek licin dahulu, kemudian masukkan ke dalam penggelek mee.
Setelah siap di gelek masukkan mee tadi ke dalam air rebusan yg mendidih.
Biarkan seketika, dalam seminit jgn lama sangat, nanti mee lembik.
Keluarkan mee dan toskan air. Gaulkan dengan minyak masak, agar ianya tidak melekit dan melekat antara satu sama lain. Mee akan nampak berkilat dan berbentuk silinder.
Siaplah mee kuning anda. Boleh tahan seminggu jika disimpan di dalam peti ais.
Dijamin halal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan