MENU BAR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Selasa, 28 Oktober 2014

Badak berendam

Isteriku mencuba resepi baru. Dah lama tak rasa kuih. Agak payah jugak nak kuih macam ni pada zaman yang serba maju ni. Ada banyak blog yang bagi resepi kuih ni. Akhirnya ada satu blog tu yang isteriku cuba dan berjaya. Sedap. Tapi kuih ni kalau banyak makan, boleh jadi badak dibuatnya.

Cara membuatnya.
Buat inti macam kuih koci nya inti.
Untuk kulit luarnya perlukan air pandan, tepung pulut dan garam secukupnya.

Santan sebagai sosnya pula dimasak dengan dicampur tepung beras.

Adunan yang dah berinti tadi masukkan ke dalam air rebusan yang mendidih. Bila timbul maknanya dah masaklah tu.

Masukkan adunan tadi ke dalam santan yang dimasak pekat tadi. Siaplah badak berendam tu. Cubalah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan