MENU BAR

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Ahad, 5 Oktober 2014

Gulai maman daging salai

Kalau org gemencheh/ monche....tak do gulai maman masa raya ni....macam ade kureng skit....maman di moncheh ni cara masak die ade spesial skit....
Mula-mula....salai daging lu...daging tu dlm 2 kilo....kemudian dah siap salai...cincang/siang ikut saiz dadu atau nipis-nipis....dh siap tu...bole la mula masak gulai kuning cili api....org moncheh suko gulai yg pekat dan pedas....kalo tak podeh...bukan org negori la tu...santan sekurang-kurangnya tuk dua kilo daging...kono lima bijik kelapa atau 1/2 kilo santan...masak gulai ni campur daging salai ni ikut la masin ngan kunyit die sesedap rasa....masak la sehingga gulai tersebut hampir terbit minyak....bila dh nak terbit minyak tu...baru la dimasukkan daun maman tu....jangan kacau dulu...biarkan daun tu layu dek panas gulai tu....bila dah layu...barulah di terbalikkan...biar yg daun diatas pula ke bawah....biar die pulak layu....bila dh layu sepenuhnya...kecilkan api...kacau la sekali sekali....ini petua agar gulai ni tak pahit sangat....tp mak abg ipar saya di bentong....die rebus daun ni...hilang pahit die...tp tu bentong stail....moncheh stail...mcm yang saya bg tau ni....seeloknya...kalo 2 kilo daging...daun mamannya...3 kilo...baru la sodap....cube la...kalo sodap...bg tau kengkawan....tp untuk masakan sendiri...takyah la sampai berkilo kilo....buat la tuk hidangan sepatutnya....tp gulai maman ni tahan lama....lagi kering lagi power rasa die....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan